

Third Cycle of Periodic Reporting

Europe and North America (2022-2024)

Consultation workshop with States Parties in Europe and North America for the development of the Regional Action Plan

19 to 21 December 2023

UNESCO Headquarters Room IX Breakout sessions in rooms VII and VIII

Provisional Agenda

Registration and badge distribution will begin at 9 am on the first day.

	Tuesday, 19 December 2023
10.00 – 10.10 am	Welcoming and introductory remarks (10 min)
	Lazare Eloundou Assomo, Director of World Heritage, UNESCO
	Government representatives from Germany and Ireland (tbc)
10.10 – 10.40 am	Introducing the participants (30 min)
11.40 – 11.10 am	Towards a Regional Action Plan: workshop objectives overview of the Third Cycle of Periodic Reporting in Europe and North America (30 min)
	 Why this workshop? Expected outcomes.
	 How can the findings of the Third Cycle of Periodic Reporting be translated into a regional action plan?
	 What cooperation is needed to improve the implementation of the World Heritage Convention at regional, sub-regional, national, and local levels?
	Presentation by Berta de Sancristóbal, Head, Europe and North America Unit, UNESCO World Heritage Centre
11.10 – 11.30 am	Looking back at the Second Cycle of Periodic Reporting (20 min)
	 Baseline data at the start of the Third Cycle of Periodic Reporting
11.30 am – 12.15 pm	Break-out session: Feedback from States Parties on the implementation of the two sub- regional Action Plans resulting from the Second Cycle of Periodic Reporting (45 min)
	 What were the main conclusions of the Second Cycle of Periodic Reporting in your country and what significant changes and progress have resulted?
	 Which of the actions in the sub-regional Action Plans that have been implemented in your country have had the greatest impact and why?
	 What challenges has your country encountered in implementing the sub-regional Action Plan and what strategies or solutions have been adopted to meet these challenges?
	 Based on the experience of the Second Cycle of Periodic Reporting, what would you suggest being done differently for the new Regional Action Plan? What

Tuesday, 19 December 2023	
	priorities remain? What new priorities have emerged that should be addressed in the new Regional Action Plan?
12.15 – 1.00 pm	Reporting to the plenary: Feedback from States Parties on the implementation of the two sub-regional action plans resulting from the Second Cycle of Periodic Reporting (45 min) Presentation by the groups' rapporteurs
From 1.00 pm	Sticker Board time: Feedback on the Third Cycle of Periodic Reporting
onwards	Overview of experience of completing questionnaires and obstacles encountered at national and property level.
1.00 – 2.30 pm	Lunch (Light standing lunch offered to all participants on the first day)
2.30 – 3.00 pm	Results of the preliminary analysis of the implementation of the Convention at national level (30 min)
	Overview of the main outcomes of the preliminary analysis of Section I of the Periodic Reporting questionnaires and mapping of the challenges encountered at the national level in the context of World Heritage.
	Presentation by Letícia Leitão, UNESCO Lead Expert for Third Cycle of the Periodic Reporting in Europe and North America
3.00 – 3.30 pm	Plenary discussion on trends and challenges at national level (30 min)
	Facilitated by Letícia Leitão, UNESCO Lead Expert for Third Cycle of Periodic Reporting in Europe and North America
3.30 – 4.00 pm	Results of the preliminary analysis of the implementation of the Convention at the property level (30 min)
	Overview of the main outcomes of the preliminary analysis of Section II of the Periodic Reporting questionnaires and mapping of the challenges encountered at the World Heritage property level
	Presentation by Sarah Court, UNESCO cultural property expert, and Melissa Marín, UNESCO natural property expert for the Third Cycle of Periodic Reporting in Europe and North America
4.00 – 4.15 pm	Coffee break
4.15 – 4.45 pm	Results of the preliminary analysis of the factors affecting World Heritage properties in Europe and North America (30 min)
	Overview of the main outcomes of the preliminary analysis of Section II of the Periodic Reporting questionnaires focusing on the factors affecting the state of conservation of World Heritage properties in Europe and North America.
	Presentation by Sarah Court, UNESCO cultural property expert, and Melissa Marín, UNESCO natural property expert for the Third Cycle of Periodic Reporting in Europe and North America
4.45 – 5.30 pm	Break-out session: Developing a Regional Action Plan which responds to the main factors affecting the state of conservation of World Heritage properties in Europe and North America (45 min)
	 Translating the trends and challenges faced by cultural, natural, and mixed World Heritage properties, and in particular the main factors affecting their

Tuesday, 19 December 2023	
	state of conservation, into the objectives and/or actions of the Regional Action Plan.
5.30 – 5.55 pm	Reporting to the plenary: Developing a Regional Action Plan which responds to the main factors affecting the state of conservation of World Heritage properties in Europe and North America (25 min)
	Presentation by the groups' rapporteurs
5.55 – 6.00 pm	Review of the day and preparation for the next day (5 min)

Wednesday, 20 December 2023	
10.00 – 10.30 am	Framework for developing a results-based Regional Action Plan (30 min)
	 What format should be used to capture strategic objectives and thematic/priority areas in the Regional Action plan? A quick overview of the formats chosen by other regions.
	 Strategic objectives of the regional Action Plan and presentation of the thematic focus areas emerging from the preliminary analyses of the Periodic Reporting questionnaires.
	 Presentation of the results of the meeting of national focal points of South-East Europe: a draft sub-regional approach (Kotor, 2023)
10.30 – 11.15 am	Plenary discussion on the priority areas and expected results that should be included in the Regional Action Plan (45 min)
	 Are the priority areas identified sufficient to cover the region's common but differentiated aspirations for its action plan?
	 Are there any other priority areas that should be considered?
	 What could be the main expected results for each priority area?
11.15 – 12.15 am	Break-out session: Identifying priority areas and expected results that should be included in the Regional Action Plan (60 min)
	 What might be the main aspirations (expected results) for each priority area? What conditions are necessary for the desired change to occur?
	 What are the main issues and challenges preventing or hindering this change and the achievement of the aspirations?
	 What is the degree of correspondence between people's aspirations for the different priority areas and the expected outcomes?
	 Are the aspirations and expected outcomes realistic and achievable given the timeframe of the action plan and the current challenges?
12.15 am – 1.00 pm	Reporting to the plenary: priority areas and expected results that should be included in the Regional Action Plan (45 min)
	Presentation by the groups' rapporteurs
1.00 – 2.30 pm	Lunch

Wednesday, 20 December 2023	
2.30 – 3.00 pm	 Defining actions to deliver the expected results (30 min) How can effective actions be envisaged, avoiding 'generic' actions and wishful thinking? What innovative actions could be considered? What types of action are likely to bring about the biggest changes?
3.00 – 4.30 pm	Break-out session: Identifying, designing, and filtering feasible and effective actions per priority area by sub-region (90 min, including coffee break)
4.00 – 4.15 pm	Coffee break
4.30 – 5.15 pm	Reporting to the plenary: Feasible and effective actions per priority area (45 min) Presentation by the groups' rapporteurs
5.15 – 5.50 pm	 Monitoring the implementation of the Regional Action Plan (35 min) What to measure, how to measure it and how often? What are the performance indicators? A look back at the monitoring of previous sub-regional action plans
5.50 – 6.00 pm	Review of the day and preparation for the next day

Thursday, 21 December 2023	
10.00 – 10.30 am	Presentation of the outline of the Regional Action Plan (30 min)An overview of the Regional Action Plan as it is currently taking shape, based on inputfrom the break-out groups.Presentation by the UNESCO team
10.30 – 12.00 pm	Adjustments to the outline of the Regional Action Plan at the plenary session (90 min)
12.00 am – 12.30 pm	Towards a revised World Heritage Capacity Building Strategy (30 min) How will the results of the periodic reports inform the future strategy? Presentation by Nicole Franceschini (ICCROM)
12.30 – 1 pm	Back to the Sticker Board and overview of feedback on the Third Cycle of Periodic Reporting (30 min)
1.00 – 2.30 pm	Lunch
2.30 – 3.30 pm	Presentation of the resources available to enhance the protection and management of
	 World Heritage properties (2/2) (60 min) With a focus on the following resources: Enhancing Our Heritage Toolkit 2.0. Guidance and Toolkit for Impact Assessment in a World Heritage Context Online Guidance for Wind Energy Projects in a World Heritage Context World Heritage Online Map Platform
3.30 – 4.00 pm	 World Heritage properties (2/2) (60 min) With a focus on the following resources: Enhancing Our Heritage Toolkit 2.0. Guidance and Toolkit for Impact Assessment in a World Heritage Context Online Guidance for Wind Energy Projects in a World Heritage Context

Thursday, 21 December 2023	
4.15 – 4.30 pm	Break-out session: Identification of medium and long-term capacity-building needs (2/2) (15 min)
4.30 – 5.15 pm	Reporting to the plenary: Medium and long-term capacity-building needs in Europe and North America (45 min)
5.15 – 5.45 pm	Next steps towards finalising the Regional Action Plan to be presented to the 46 th session of the World Heritage Committee (2024) (30 min)
5.45 – 6 pm	Closing remarks and end of the workshop (15 min)