

Third Cycle of the Periodic Reporting Europe and North America region (2022-2024)

<u>Kick-off meeting with national focal points responsible for the</u> <u>implementation of the World Heritage Convention</u>

20 - 21 October 2022 15.00 to 18.00 (UTC+2)

Thursday 20 October 2022	
15.00-15.10	Opening and welcoming remarks by Lazare Eloundou Assomo, Director of World Heritage (10 min)
15.10-15.25	Introduction to the Third Cycle of the Periodic Reporting by Berta de Sancristóbal, Head of the Europe and North America Unit (15 min)
	 Presentation of the World Heritage Centre team
	 Why periodic reporting? From questionnaires to regional action plan
	 Roles of key stakeholders (National Focal Points, Site Managers, Advisory Bodies, UNESCO)
	 Overview of the region: management plans, retrospective SOUV, maps
15.25-15.55	Overview by States Parties of initiatives planned in the framework of Third Cycle of the Periodic Reporting (30 min)
15.55-16.35	Introduction to the questionnaires of the Third Cycle of the Periodic Reporting by Valentino Etowar, Policy and Statutory Meetings Unit, and Réka Viragos, Project Officer, Europe and North America Unit (40 min)
16.35-17.05	Question and Answer session on the questionnaires of the Third Cycle of the Periodic Reporting (30 min)
17.05-17.35	Joint presentation by the three Advisory Bodies: ICOMOS, ICCROM and IUCN on the main challenges facing the region in the World Heritage context and the tools available to support the Third Cycle of the Periodic Reporting (30 min)
17.35-18.00	Perspectives by Member States on identified support needs and envisaged support modalities (25 min)
	Friday 21 October 2022
15.00-15.45	Feedback from States Parties on the Second Cycle of Periodic Reporting and the development and implementation of regional action plans (45 min)
	<i>In-focus</i> : a quick overview of the development process of the Helsinki Action Plan by Ole Søe Eriksen, Focal point for the implementation of the World Heritage Convention in Norway.
15.45-16.15	Feedback on the Third Cycle of Periodic Reporting in the African region (30 min)
16.15-16.45	Question and Answer session with the national focal point(s) from African States Parties (30 min)
16.45-17.30	Exchange of views by States Parties on expectations for the regional action plan to emerge from the Third Cycle of Periodic Reporting (15 min)
17.30-18.00	Wrap up session (30 min)