## Workshop of National Focal Points of Central, South-East and Eastern European Countries on the Preparation of the Second Cycle of the Periodic Reporting Exercise on the Implementation of the World Heritage Convention Prague, 26-27 May 2011

# **Programme**

Day	1
Mor	ning

8.30 Registration of participants

(30 minutes)

- 9.00 *Opening and introductory speeches* 
  - Mrs Anna Matoušková, Deputy Minister of Culture of the Czech Republic (10 minutes)
  - Mrs Naděžda Goryczková, Managing Director of the National Heritage Institute (10 minutes)
- 9.20 Keynote: Introduction to the 2<sup>nd</sup> Cycle of the Periodic Reporting Exercise: principles, objectives and timetable
  - Mrs Petya Totcharova, Chief of Europe and North America Section, World Heritage Centre (30 minutes)
- 9.50 Coffee break (15 minutes)
- 10.05 Keynote: Clarifying boundaries, proposals of minor boundary modifications and establishment of buffer zones
  - Ms Alessandra Borchi, Representative of the World Heritage Centre (30 minutes)
- 10.35 Discussion/Q&A (20 minutes)
- 10.55 Keynote: Retrospective Statement of Outstanding Universal Value: format, process, sources
  - Mrs Anna Sidorenko, Focal Point for Central, Eastern and South-Eastern Europe, World Heritage Centre (25 minutes)
- 11.20 Discussion/Q&A (15 minutes)
- 11.35 Keynote: Retrospective Statement of Outstanding Universal Value: Brief synthesis
  - Ms Katri Lisitzin, ICCROM (15 minutes)
- 11.50 Discussion/Q&A (15 minutes)

12.05 Practical exercise: **How to write a brief synthesis** – the exercise will be done in working groups. The groups will be formed on the basis of the language and heritage typology (cultural/natural).

Each group, assisted by one World Heritage Centre representative or an Advisory Body representative or international ressource persons, will work on one case. There will be a maximum of six Focal Points per group.

(60 minutes)

13.05 Discussion/Q&A (15 minutes)

13.20 Lunch (60 minutes)

#### Afternoon

- 14.20 Keynote: Retrospective Statement of Outstanding Universal Value: justification for criteria
  - Mr Christopher Young, international expert/Ms Barbara Engels, IUCN (60 minutes; 30 minutes each)
- 15.20 Discussion (30 minutes)
- 15.50 Coffee break (10 minutes)
- 16.00 Practical exercise: **How to justify the fulfilment of criteria** the exercise will be done in working groups. The groups will be formed on the basis of the language and heritage typology (cultural/natural).

Each group, assisted by one World Heritage Centre representative or an Advisory Body representative or international ressource persons, will work on one case. There will be a maximum of six Focal Points per group.

(90 minutes)

17.30 Discussion/Q&A (30 minutes)

18.00 Guided tour of the historic centre of Prague (property on the World Heritage List)

## Day 2 Morning

- 9.00 Keynote: Retrospective Statement of Outstanding Universal Value: authenticity and integrity
  - Mrs Susan Denyer, ICOMOS/Ms Barbara Engels, IUCN (60 minutes; 30 minutes each)
- 10.00 Discussion/Q&A (30 minutes)
- 10.30 Coffee break (15 minutes)

10.45 Practical exercise: How to prepare the paragraphs on authenticity and integrity. The exercise will be done in working groups. The groups will be formed on the basis of the language and heritage typology (cultural/natural).

Each group, assisted by one World Heritage Centre representative or an Advisory Body representative or international ressource persons, will work on one case. There will be a

maximum of six Focal Points per group. (90 minutes)

- 12.15 Discussion/Q&A (30 minutes)
- 12.45 Lunch (60 minutes)

### Afternoon

- 13.45 Keynote: Retrospective Statement of Outstanding Universal Value: Protection and Management Requirements
  - Mrs Katri Lisitzin, ICCROM (30 minutes)

maximum of six Focal Points per group.

- 14.15 Discussion/Q&A (30 minutes)
- 14.45 Practical exercise: How to prepare the paragraph on *Protection and Management Requirements* the exercise will be done in working groups. The groups will be formed on the basis of the language and heritage typology (cultural/natural). Each group, assisted by one World Heritage Centre representative or an Advisory Body representative or international ressource persons, will work on one case. There will be a

(60 minutes)

- 15.45 Discussion/Q&A (30 minutes)
- 16.15 Coffee break (15 minutes)
- 16.30 Keynote: An overall presentation of the revised Periodic Reporting Section I and Section II Questionnaires
  - Mr Christopher Young, international expert (45 minutes)
- 17.15 Discussion/Q&A (30 minutes)
- 17.45 Keynote: A National Heritage Law and World Heritage Properties Protection and Management
  - Tamás Fejérdy, international expert (30 minutes)
- 18.15 *Closing*
- 19.00 Cocktail hosted by the Managing Director of the National Heritage Institute